Három kis színes

Rövid, szaftos hírek a francia belpolitika szappanoperai bugyrából.

DSK ismét rács mögött

Február 21-én Lille-ben ismét letartóztatták Dominique Strauss-Kahnt. A vád szerint 2010-11-ben DSK több "libertinus összejövetelen", magyarán orgián vett részt. Ez önmagában nem bűn, csakhogy a résztvevők között voltak prostituáltak. A prostitúció ugyan nem illegális Franciaországban, a prostituáltak kitartása viszont már az. A vád szerint az orgiákon résztvevő prostik egy hálózathoz tartoztak, DSK pedig tudott a hálózat létezéséről, ismerte annak működését, márpedig ha így van, az kitartásban való cinkosságnak minősül, ami 7 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. DSK-t hűtlen kezelésben való bűnrészességgel is gyanúsítják.

Hollande szerint Sarkozy "lefizette" Borloo-t

A napokban felröppent pletyka szerint az egyik legnagyobb francia vállalat, a 77 országban jelen lévő, több mint 300 ezer embert foglalkoztató Veolia új elnök-vezérigazgatója Jean-Louis Borloo lesz. Borloo tavaly még az elnökválasztásokon való indulást fontolgatta, végül azonban, arra hivatkozva, hogy a jelöltsége "több zavart okozna, mint amennyi problémát megoldana", mégsem indult. Ezt úgy kell érteni, hogy a jobb-közép Borloo megosztotta volna a mérsékelt jobbos szavazatokat, amiből Marine Le Pen jöhetett volna ki jól, elhalászva Sarkozy elől az első forduló második helyét. A most felröppent pletykát azonban sokan, például François Hollande úgy értelmezték, hogy Sarkozy elintézte volna, hogy Borloo megkapja a zsíros állást, ha utóbbi visszalép. Sarkozy és Borloo az összeesküvést és a kinevezést egyaránt tagadja.

Színfalak mögött egymást ütő jobbosok

A jobboldal erős emberei már 2017-re gondolnak. Jelenleg két ember gondolhatja igazán komolyan a követlező elnökválasztáson a jobboldali jelöltséget: a jelenlegi miniszterelnök François Fillon és az UMP elnöke, Jean-François Copé. Előbbi, amennyiben Sarko veszít idén, a párizsi polgármesterségre hajt, míg utóbbi a pletykák szerint minden eszközt megragad Fillon ellehetetlenítésére. A hatalmi harc legutóbbi áldozata a fiatal UMP-s Hadrien Veyssière, akit Copé állítólag azzal az indoklással rúgatott ki funkciójából, hogy egy nemzetgyűlésen megtapsolta Fillont. Az ifjú Hadrien védekezésére, miszerint mégiscsak a miniszterelnökről van szó, lakonikus válasz érkezett: "Fogalmad sincs a politikáról, de ez legyen a te bajod."

Szólj hozzá!

2012.02.22. 01:26 - mistinguett

Címkék: nicolas sarkozy dominique strauss kahn francois fillon francois hollande jean francois cope jean louis borloo hadrien veyssiere

A bejegyzés trackback címe:

https://gabrielturc.blog.hu/api/trackback/id/tr844165207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása