Egy jó hír, egy rossz hír Sarkónak

Egy friss közvéleménykutatás szerint Nicolas Sarkozy nyerné az elnökválasztás első fordulóját. A hónapok óta tartó mélyrepülés után Sarkozy már a múlt héten megjelent kutatások szerint is új lendületet vett, ma reggel azonban az Ifop jelentése már kifejezetten őt hozza ki az első forduló győztesének, 28,5 %-ot prognosztiválva neki, és csak 27-et Hollande-nak. Mindamellett a szocialista jelölt továbbra is 10 %-pontot verne Sarkozyre a második fordulóban.

Szkeptikus véleményformálók szerint Sarkozy eredményeinek javulása mögött Marine Le Pen kálváriája állna: ahogy arról beszámoltunk mi is, a szélsőjobbos jelöltnek sokáig nem sikerült összeszednie a jelöléshez szükséges 500 ajánlást, egyesek szerint az ő szavazói közül vesztették el némelyek a hitüket, és álltak át Sarkóhoz, gondolván, hogy Marine Le Pen már úgysem tud elindulni a választásokon. Ennek ellentmond, hogy míg Sarko 1,5 %-ot nyert a legutóbbi eredményeihez képest, Le Pen csak 1-et vesztett, valamint hogy Hollande első fordulós szavazótáborából is lemorzsolódott 1,5 %.

Akárhogy is legyen, ma délután Marine Le Pen hivatalosan bejelenti jelöltségét, mert a legújabb, megerősített hírek szerint végül sikerült összeszednie a szükséges ajánlásokat. Egyébként Le Pen bojkottálását mind Hollande, mind Sarkozy tagadta, előbbi "logikus"-nak tartva, hogy Marine Le Pen induljon a választásokon, utóbbi azt nyilatkozva, hogy ha Le Pen adminisztrációs okok miatt nem tudna indulni, az "probléma volna". Marine Le Pennek persze más volt a véleménye, szerinte a képviselők és polgármesterek a központból kapott ukáz miatt zárkóztak el az ajánlásai aláírásától. Mindenesetre ahogy '88 óta mindig, az FN jelöltje most is ott lesz a választásokon.

 


A lehetséges jelöltek és az Ifop szerinti támogatottságuk (2012. 03. 13.):


Jelölt
Párt Támogatottság (%)
Nicolas Sarkozy UMP 28,5
François Hollande PS 27
Marine Le Pen FN 16
François Bayrou MoDem 13
Jean-Luc Mélenchon FG 10
Eva Joly EELV 2,5
Dominique de Villepin RS 1
Nicolas Dupont-Aignan DR 1
Nathalie Arthaud LO 0,5
Corinne Lepage Cap21 0,5
Philippe Poutou NPA <0,5
Jacques Cheminade S&P <0,5

 

Szólj hozzá!

2012.03.13. 10:02 - mistinguett

Címkék: nicolas sarkozy marine le pen eva joly francois hollande francois bayrou philippe poutou jacques cheminade jean luc melenchon dominique de villepin nicolas dupont aignan nathalie arthaud corinne lepage

A bejegyzés trackback címe:

https://gabrielturc.blog.hu/api/trackback/id/tr174313664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása