Gyorshírek

Egy-két gyorshír az utóbbi napok eseményeiről.

Vissza a rendes kerékvágásba

Mohamed Merah halála után alig néhány órával már be is indult a kampánygépezet. Az első reakciók természetesen a toulouse-i merényletekkel kapcsolatban hangzottak el, de mától minden visszazökken a rendes kerékvágásba.

Mélenchon feltör, erősödhet a bal

A BVA közvélemény-kutató intézet legújabb jelentése szerint Jean-Luc Mélenchon a legutóbbi eredményekhez képest 5 %-pontot javult, így eszerint a kutatás szerint megelőzte mind François Bayrout, mind Marine Le Pent, és a harmadik legnépszerűbb jelöltté vált. Mélenchon - a magát a PS alternatívájaként meghatározó, antiliberális és antikapitalista PG (Parti de Gauche) elnöke, és a több baloldali pártot tömörítő FG (Front de Gauche) jelöltje - múlt hétvégén több tízezer szimpatizáns előtt tartott kampányrendezvényt Párizsban, és noha a BVA kutatását egyelőre semmilyen másik felmérés nem erősítette meg, abban egyetértés van, hogy a jelölt népszerűsége hónapok óta növekszik. A szocialisták szerint Mélenchon népszerűségének növekedése jó jel, hiszen Hollande nem, vagy csak kevéssé veszít népszerűségéből, ami azt jelenti, hogy a baloldal összességében egyre szimpatikusabb a választóknak. Ennek ellentmond ugyanakkor, hogy a szóban forgó BVA-felmérés szerint a második fordulóban csökkent a különbség Hollande és Sarkozy között, előbbi már csak 8 %-kal verné utóbbit.

Sarkozy, az antiterrorista

A toulouse-i merénylet után Sarkozy felvetette, hogy a terror-szervezetek vagy az azokhoz közeli internetes oldalak látogatását büntethetővé tenné. Mint mondta, ha a pedofil tartalmak látogatása büntetendő, a terror-szervezetek oldalainak látogatásáért is lehetne büntetést kiszabni. A szocialisták közül többen nonszensznek nevezték a javaslatot, mondván, a terror-szervezetek oldalait nemcsak terroristák látogatják, hanem pl. kutatók vagy újságírók is.

Elmarad a recesszió

A francia kormány eddig 0,5 %-os gazdaságnövekedéssel számolt 2012-re, és a francia statisztikai hivatal (INSEE) az év első negyedévében tapasztalt stagnálás után enyhe recessziót jósolt a második negyedév elejére. Most azonban úgy tűnik, a vártnál egy kicsit jobban teljesít a francia gazdaság, az INSEE a recesszió helyett gyenge, 0,2 %-os növekedést prognosztizál a következő hónapokra. A kormány ezzel összhangban 0,5-ről 0,7 %-ra módosította a 2012-es gazdasági növekedés célszámát, ugyanakkor a 2013-asat 2-ről 1,75-re csökkentette. Az INSEE ennél borulátóbb, 2012-re 0,6, jövőre 1,4 %-kal számol.

Sarkozy és Borloo egy lépéssel még közelebb

A korábban Sarkozy kormányából dezertált, saját pártot alapító Jean-Louis Borloo újabb gesztust tett Sarkozy felé, mikor némi huzavona után végülis bejelentette, hogy ma hajlandó találkozni vele. Sarkozy korábban kifejtette, hogy nagyon örülne, ha Borloo "szerepet vállalna a kampányában". Egyre inkább úgy tűnik, hogy Borloo kötélnek is áll végül, ami nagy segítség lehet Sarkónak a jobbközép szavazótábor bizalmának visszanyerésében.

Bernadette Chirac leszólta Hollande-ot

A kampányt ezeddig tisztes távolságból figyelő Chirac neje ma kissé leszólta François Hollande-ot, mondván, a jelölt "nem elég izmos" az elnöki pozícióhoz. "Az elnökséghez sok tapasztalat szükséges, hosszú politikai kurzus, miniszterség, nemzetközi körökben való forgolódás" - mondta. Jacques Chirac és Sarkozy kapcsolata ellentmondásos, így ez a kritika, még ha nem is magától az ex-elnöktől érkezett, jó hír lehet Sarkónak.

Szólj hozzá!

2012.03.23. 15:22 - mistinguett

Címkék: nicolas sarkozy jacques chirac francois hollande jean louis borloo jean luc melenchon bernadette chirac

A bejegyzés trackback címe:

https://gabrielturc.blog.hu/api/trackback/id/tr914334676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása