Gyorshírek

Óriási szenzáció! Kifütyülték Sarkozyt! Marine Le Pen bajban van! Bayrou a legnépszerűbb jelölt! Hollande 75 %-os adót vizionál! Sarko exei! Rátámadtak Montebourg-ra! Óriási szenzáció! - Ilyenek történtek a napokban.

Kifütyülték Sarkót

Sarkozy csütörtökön a baszkföldi Bayonne-ban járt kampánylátogatáson. Az eseményt balos aktivisták zavarták meg, akik kifütyülték az elnököt. Az ellentüntetők többen voltak, mint a jónidulatú érdeklődők. Sarkozy arra utalt később, hogy a PS és legfőképp persze François Hollande túlszítják az indulatokat a bal szélen. Válaszként Hollande egy lyoni látogatáson arra intette híveit, hogy "ne ragadtassák magukat a verbális, és még annyira sem a fizikai erőszakra".

Marine Le Pen bajban van

A francia választási törvény szerint ahhoz, hogy valaki elindulhasson az elnökválasztásokon, össze kell szednie 500 darab ajánlást. Ajánlást a parlamenti, szenátusi, megyei, városi és  regionális képviselők, valamint a polgármesterek adhatnak. Az FN-nek már máskor is okozott nehézséget az 500 ajánlás összeszedése, idén azonban Marine Le Pen különösen nagy bajban van. 48 ajánlás ugyanis még mindig hiányzik a mappájából, és már csak két hete van, hogy összeszedje őket.

Bayrou a legnépszerűbb jelölt

A februári felmérések szerint Bayrou és Hollande népszerűségi indexe 8 %-ponttal nőtt. Jelenleg a franciák 58 %-a tartja megbízhatónak François Bayrout, míg François Hollande 53 %-kal a második legnépszerűbb jelölt. Sarkozy is nyert 3 %-nyi népszerűséget, de még így is csak 38 %-ot könyvelhet el, míg Marine Le Pen 4 %-nyi javulása 29 %-hoz elég.

Hollande 75 %-os adót vizionál

François Hollande azzal az elképzeléssel állt elő a héten, hogy az évi egy millió euró felett keresők jövedelmének millión felüli részére 75 %-os adót vetne ki. A jelölt ötlete a saját pártját is váratlanul érte, a legtöbb elemző demagógnak tartotta, esetleg amolyan állóvízbe dobott kavicsnak, mellyel Hollande Sarkozy kampányindításáról akarta elterelni a figyelmet. Utóbbi természetesen felelőtlenségnek nyilvánította az ötletet, mondván, ha ez megvalósul, a gazdagok azonnal elhagyják Franciaországot.

Sarko exei

A napokban két, Sarkozy 2007-es kampányát meghatározó, majd a kormányzás alatt az elnök köreiből kiesett nő is jelezte Nicolas Sarkozy iránti lojalitását. Egyikük Rachida Dati, aki korábban Sarko szóvivője volt, majd igazságügyminiszter, ám UMP-s belső viszálykodásokban csatát vesztett, és az Európa Parlamentbe "száműzték". Idén február 24-én azonban Dati váratlanul ismét megjelent Sarko oldalán, egy lille-i eseményen. Ennél kicsit meglepőbb a fiatal outsider Rama Yade nyilatkozata. A meglehetős öntörvényű Yade kulcsszerepet játszott Sarkozy 2007-es kampányában, bizonyos szempontból ez a fiatal, fekete, emberjogi kérdésekre különösen érzékeny nő testesítette meg az UMP diverzitásra való nyitottságát. A választások után államtitkári szerepet kapott Yade azonban hamar kiverte a biztosítékot a pártban: túl egyenesnek, túl direktnek ítélt megnyilvánulásait, a feltétlen párthűség visszautasítását nem sokáig tolerálták, 2010-ben kigolyózták a kormányból. Rama Yade ekkor Jean-Louis Borloo új formációjában vállalt szerepet. Mint ismeretes, a korábban környezetvédelmi miniszter Borloo a miniszterelnökségre aspirált, de alulmaradt Fillonnal szemben, ezért 2010-ben kilépett a kormányból, és saját pártot alapított. A centrista Borloo egy ideig fontolgatta az elnökválasztáson való indulást, de végül visszalépett, amit Rama Yade hibának tartott. Először Bayrou felé tapogatózott, most azonban úgy tűnik, Borloo meggyőzte, hogy maradjon, és kezdjék meg a Sarkozyval való kibékülést. Legalábbis erre enged következtetni, hogy az ex-államtitkár pozitívan nyilatkozott Sarkozy oktatásügyi elképzeléseiről, míg Hollande-ét élesen kritizálta.

Rátámadtak Montebourg-ra

Kedd este a szocialista képviselő Arnaud Montebourg partnerével egy étteremből indult elfelé, mikor egy kb. tizenöt fős, fiatalokból álló csoport támadt rájuk, antiszemita és FN-jelszavakat kiabálva. A néhány percig tartó incidens során egyikük sem sérült meg. Montebourg és párja azonnal feljelentést tett, Montebourg partnere pedig a Twitteren Marine Le Pent vádolta az esetért. Utóbbi azt nyilatkozta, hogy semmi köze a dologhoz, és reméli, hogy a rendőrség előkeríti a tetteseket - addig azt sem lehet biztosan tudni, hogy valóban FN-szimpatizánsok voltak-e az illetők. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy őt magát is rendszeresen éri incidens, szinte minden kampányeseményen előfordul, hogy baloldali tüntetők lökdösik, amiből senki nem szokott ügyet csinálni.

Szólj hozzá!

2012.03.01. 23:06 - mistinguett

Címkék: nicolas sarkozy francois fillon marine le pen francois hollande francois bayrou jean louis borloo arnaud montebourg rama yade rachida dati

A bejegyzés trackback címe:

https://gabrielturc.blog.hu/api/trackback/id/tr354283278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása